Przepis
Składniki
- 2 kromki razowego chleba z czarnuszką
- 2 łyżki Gziku wielkopolskiego
- 2 plasterki pomidora malinowego
- garść bazylii
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- garść mieszanki kiełków groszku, buraka, jarmużu i rzeżuchy
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 276,1kcal/212g
- Białko ogółem [g]: 14,0
- Tłuszcz [g]: 16,1
- Węglowodany ogółem [g]: 17,7
- Błonnik pokarmowy [g]: 5,3
- Sód [mg]: 165,7
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 343,4
- Witamina D [ug]: 1,5
- Cholesterol [mg]: 6,8
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,8
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 7,0
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,8
Wykonanie
Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio, a następnie gzikiem. Na wierzchu rozłóż mieszankę kiełków, plasterki pomidora i bazylię. Całość oprósz solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Niepozorna roślinka, z nasionkami o wielkiej mocy. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji. Najpopularniejszymi z nich są olej tłusty i olejek eteryczny, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Składnik regionalny
Gzik wielkopolski
Gzik wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych. Na terenach Wielkopolski to tradycyjna potrawa postna. Posiada on ciekawą historię nawiązującą do przełomu XVIII i XIX wieku kiedy nastąpił rozwój hodowli krów. Do przygotowania gzika stosowano ser z krowiego mleka zwany twarogiem. Powstaje on z połączenia zmielonego twarogu, kwaśnej śmietany i cebuli. Zazwyczaj gzik był potrawą postną podawaną w piątki, często jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Obecnie cebulę w gziku zastępuje się często szczypiorkiem z dodatkiem rzodkiewki.