Przepis

Chleb razowy z czarnuszką, gzikiem wielkopolskim, pomidorem malinowym, kiełkami buraka, groszku, jarmużu i rzeżuchą

Składniki

  • 2 kromki razowego chleba z czarnuszką
  • 2 łyżki Gziku wielkopolskiego
  • 2 plasterki pomidora malinowego
  • garść bazylii
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • garść mieszanki kiełków groszku, buraka, jarmużu i rzeżuchy
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 276,1kcal/212g
  • Białko ogółem [g]: 14,0
  • Tłuszcz [g]: 16,1
  • Węglowodany ogółem [g]: 17,7
  • Błonnik pokarmowy [g]: 5,3
  • Sód [mg]: 165,7
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 343,4
  • Witamina D [ug]: 1,5
  • Cholesterol [mg]: 6,8
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,8
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 7,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,8

Wykonanie

Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio, a następnie gzikiem. Na wierzchu rozłóż mieszankę kiełków, plasterki pomidora i bazylię. Całość oprósz solą i pieprzem.

Komentarz dietetyka

Niepozorna roślinka, z nasionkami o wielkiej mocy. Nasiona czarnuszki zawierają ponad 100 aktywnych substancji. Najpopularniejszymi z nich są olej tłusty i olejek eteryczny, które mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Składnik regionalny

Gzik wielkopolski

Gzik wpisany na listę polskich produktów tradycyjnych. Na terenach Wielkopolski to tradycyjna potrawa postna. Posiada on ciekawą historię nawiązującą do przełomu XVIII i XIX wieku kiedy nastąpił rozwój hodowli krów.  Do przygotowania gzika stosowano ser z krowiego mleka zwany twarogiem. Powstaje on z połączenia zmielonego twarogu, kwaśnej śmietany i cebuli. Zazwyczaj gzik był potrawą postną podawaną w piątki, często jako dodatek do ziemniaków w mundurkach. Obecnie cebulę w gziku zastępuje się często szczypiorkiem z dodatkiem rzodkiewki.