Przepis
Burger z mięsa wieprzowego
Składniki
- 500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 3 łyżki lodowatej wody
- sól
- pieprz
- maślana bułka do burgera
- 2 plasterki sera cheddar
- 1 czerwona cebula
- 1 kiszony ogórek
- dobry ketchup
- musztarda sarepska
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 790,6kcal/376g
- Białko ogółem [g]: 47,2
- Tłuszcz [g]: 60,5
- Węglowodany ogółem [g]: 15,9
- Błonnik pokarmowy [g]: 1,8
- Sód [mg]: 813,9
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 80,9
- Witamina D [ug]: 1,8
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 22,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 29,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,25
- Cholesterol [mg]: 193,9
Burger z indyka z warzywami
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 mały jogurt naturalny (150 g)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- pieprz do smaku
- 1 cukinia (600 g)
- 10 pieczarek (200 g)
- 1 łyżka margaryny
- Optima Omega3 (20 g)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- świeże oregano
- świeża bazylia
- 1 ząbek czosnku
- garść roszponki (40 g)
- garść kiełków słonecznika (15 g)
- 4 bułki razowe lub graham (240 g)
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 434,7kcal/457,5g
- Białko ogółem [g]: 30,9
- Tłuszcz [g]: 16,9
- Węglowodany ogółem [g]: 38,9
- Błonnik pokarmowy [g]: 8,0
- Sód [mg]: 461,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 270,4
- Witamina D [ug]: 1,9
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,2
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 7,1
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,7
- Cholesterol [mg]: 106,1
Wykonanie
Mięso umieść w misce, dodaj 1/3 jogurtu, ostrą paprykę, oregano, dopraw pieprzem. Masę wyrób, uformuj kotlety (najlepiej dłońmi natłuszczonymi olejem rzepakowym). Kotlety ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, upiecz z obu stron. Cukinię potnij obieraczką do warzyw w cienkie wstążki, pieczarki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej połowę margaryny na cholesterol Optima Omega 3, wrzuć cukinię, duś minutę. Na pozostałej margarynie uduś pieczarki. Resztę jogurtu naturalnego wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku pieprzem. Podanie: Bułki razowe przekrój na pół, nałóż burgery oraz cukinię i pieczarki. Posyp roszponką oraz kiełkami słonecznika. Wszystko polej przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym.
Komentarz dietetyka
Dodanie do potrawy pieczarek, powoduje że uzupełniamy ją w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.
Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.