Przepis
Składniki
- 1 bułka razowa
- 2 plasterki szynki wędzonej z indyka – Tradycyjne Jadło
- 4 plasterki (35g) dojrzałego awokado odmiany hass
- 2 łyżeczki Optimą Omega 3
- 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
- 1 dojrzały pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- liść sałaty rzymskiej
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 454kcal/410g
- Białko ogółem [g]: 15,6
- Tłuszcz [g]: 22,3
- Węglowodany ogółem [g]: 44,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 10,8
- Sód [mg]: 621,8
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 474,9
- Witamina D [ug]: 1,5
- Cholesterol [mg]: 17,4
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,4
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,1
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,0
Wykonanie
Bułkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na każdą połówkę połóż po połówce liścia sałaty rzymskiej. Na to połóż wędzoną szynkę z indyka, pokrojone w plasterki awokado, plasterek pomidora, kilka kawałków marynowanego jalapeño i krążek czerwonej cebuli. Wszystko oprósz jeszcze solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Awokado dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i margaryna obniżająca cholesterol Optima Omega 3 stanowią porcję zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych, które zapobiegają przed zawałem serca, a także wspomagają jego prawidłową pracę.
Składnik regionalny
Szynka wędzona z indyka – Tradycyjne Jadło
Szynka produkowana w 100% z mięsa z indyka. W trakcie produkcji 14 dni leżakuje w zalewie z soli kamiennej, lubczyku i innych ziołach, a następnie jest wędzona i sparzana. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów.