Przepis

Bułka razowa z szynką wędzoną z indyka, awokado, marynowanym jalapeño, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą rzymską

Składniki

  • 1 bułka razowa
  • 2 plasterki szynki wędzonej z indyka – Tradycyjne Jadło
  • 4 plasterki (35g) dojrzałego awokado odmiany hass
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3
  • 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
  • 1 dojrzały pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • liść sałaty rzymskiej
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 454kcal/410g
  • Białko ogółem [g]: 15,6
  • Tłuszcz [g]: 22,3
  • Węglowodany ogółem [g]: 44,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 10,8
  • Sód [mg]: 621,8
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 474,9
  • Witamina D [ug]: 1,5
  • Cholesterol [mg]: 17,4
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,4
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 11,1
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 5,0

Wykonanie

Bułkę przekrój na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optima Omega 3. Na każdą połówkę połóż po połówce liścia sałaty rzymskiej. Na to połóż wędzoną szynkę z indyka, pokrojone w plasterki awokado, plasterek pomidora, kilka kawałków marynowanego jalapeño i krążek czerwonej cebuli. Wszystko oprósz jeszcze solą i pieprzem.

Komentarz dietetyka

Awokado dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i margaryna obniżająca cholesterol Optima Omega 3 stanowią porcję zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych, które zapobiegają przed zawałem serca, a także wspomagają jego prawidłową pracę.

Składnik regionalny

Szynka wędzona z indyka – Tradycyjne Jadło

Szynka produkowana w 100% z mięsa z indyka. W trakcie produkcji 14 dni leżakuje w zalewie z soli kamiennej, lubczyku i innych ziołach, a następnie jest wędzona i sparzana. W jej składzie nie znajdziemy konserwantów.