Przepis

Brązowy ryż z cukinią, zielonym groszkiem, szpinakiem i jajkiem vs. Biały ryż smażony z wieprzowiną, groszkiem i prażoną cebulką

Biały ryż smażony z wieprzowiną, groszkiem i prażoną cebulką

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 200g ugotowanego, białego ryżu
  • 200g mrożonego, zielonego groszku
  • 200g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże, białe cebule
  • olej do smażenia cebuli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek świeżego imbiru
  • garść świeżej kolendry
  • garść szczypiorku

dodatkowo:

  • słodko-pikantny sos chili

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 373,7kcal/210,5g
  • Białko ogółem [g]: 19,0
  • Tłuszcz [g]: 12,6
  • Węglowodany ogółem [g]: 45,1
  • Błonnik pokarmowy [g]: 2,6
  • Sód [mg]: 520,2
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 129,5
  • Witamina D [ug]: 0,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,1
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,0
  • Cholesterol [mg]: 133,3
Nasza propozycja

Brązowy ryż z cukinią, zielonym groszkiem, szpinakiem i jajkiem

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 200g ugotowanego, brązowego ryżu
  • 200g mrożonego, zielonego groszku
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • spora garść młodego szpinaku
  • dwa jajka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki margaryny Optima DHA
  • pieprz
  • sól
  • odrobina oleju rzepakowego
  • 2cm kawałek świeżego imbiru
  • garść świeżej kolendry
  • garść szczypiorku

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 290,7kcal/238,5g
  • Białko ogółem [g]: 12,5
  • Tłuszcz [g]: 6,6
  • Węglowodany ogółem [g]: 44,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 8,8
  • Sód [mg]: 466,0
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 241,9
  • Witamina D [ug]: 0,5
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,4
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 3,0
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,4
  • Cholesterol [mg]: 100,8

Wykonanie

W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie wrzuć na nią posiekany imbir i czosnek. Po 2 min smażenia wrzuć do środka pokrojoną w półplasterki cukinię, dopraw do smaku solą i pieprzem i cały czas mieszając smaż przez 3-4min. Następnie na patelnię dodaj ugotowany ryż, wsyp mrożony groszek i dodaj szpinak. Jajka rozmąć w misce z odrobiną wody, sosem sojowym i siekanymi ziołami i wlej na patelnię z ryżem. Cały czas mieszając smaż aż jajka się zetną, apetycznie oblepiając ryż. Podawaj z posiekanym chili i kolendrą wymieszaną z 2 łyżkami margaryny na cholesterol Optima Neuro.

Komentarz dietetyka

Dodanie do potrawy surowego szpinaku zapewnia dostarczenie organizmowi takich pierwiastków jak magnez i potas, beta-karoten, a także witamin z grupy B

kucharz Janek Paszkowski

Autor przepisu

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.