Przepis
Biały ryż smażony z wieprzowiną, groszkiem i prażoną cebulką
Składniki
- 200g ugotowanego, białego ryżu
- 200g mrożonego, zielonego groszku
- 200g polędwiczki wieprzowej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 duże, białe cebule
- olej do smażenia cebuli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- garść świeżej kolendry
- garść szczypiorku
dodatkowo:
- słodko-pikantny sos chili
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 373,7kcal/210,5g
- Białko ogółem [g]: 19,0
- Tłuszcz [g]: 12,6
- Węglowodany ogółem [g]: 45,1
- Błonnik pokarmowy [g]: 2,6
- Sód [mg]: 520,2
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 129,5
- Witamina D [ug]: 0,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 2,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,0
- Cholesterol [mg]: 133,3
Brązowy ryż z cukinią, zielonym groszkiem, szpinakiem i jajkiem
Składniki
- 200g ugotowanego, brązowego ryżu
- 200g mrożonego, zielonego groszku
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- spora garść młodego szpinaku
- dwa jajka
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki margaryny Optima DHA
- pieprz
- sól
- odrobina oleju rzepakowego
- 2cm kawałek świeżego imbiru
- garść świeżej kolendry
- garść szczypiorku
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 290,7kcal/238,5g
- Białko ogółem [g]: 12,5
- Tłuszcz [g]: 6,6
- Węglowodany ogółem [g]: 44,9
- Błonnik pokarmowy [g]: 8,8
- Sód [mg]: 466,0
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 241,9
- Witamina D [ug]: 0,5
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,4
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 3,0
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,4
- Cholesterol [mg]: 100,8
Wykonanie
W głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie wrzuć na nią posiekany imbir i czosnek. Po 2 min smażenia wrzuć do środka pokrojoną w półplasterki cukinię, dopraw do smaku solą i pieprzem i cały czas mieszając smaż przez 3-4min. Następnie na patelnię dodaj ugotowany ryż, wsyp mrożony groszek i dodaj szpinak. Jajka rozmąć w misce z odrobiną wody, sosem sojowym i siekanymi ziołami i wlej na patelnię z ryżem. Cały czas mieszając smaż aż jajka się zetną, apetycznie oblepiając ryż. Podawaj z posiekanym chili i kolendrą wymieszaną z 2 łyżkami margaryny na cholesterol Optima Neuro.
Komentarz dietetyka
Dodanie do potrawy surowego szpinaku zapewnia dostarczenie organizmowi takich pierwiastków jak magnez i potas, beta-karoten, a także witamin z grupy B
Autor przepisu
Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).
Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.