Przepis
Składniki
- 1/2 pełnoziarnistej bagietki
- 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło
- 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas + (12 g)
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka dobrego chrzanu
- 1 burak
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- sól
- pieprz
- 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
- garść rukoli
Kaloryczność
- Energia: 584,3kcal/343g
- Białko ogółem [g]: 23,9
- Tłuszcz [g]: 28,7
- Węglowodany ogółem [g]: 56,9
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,2
- Sód [mg]: 1071
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 301,9
- Witamina D [ug]: 2,0
- Cholesterol [mg]: 244,2
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,9
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 13,7
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 6,5
Wykonanie
Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 1.5h. Po tym czasie obierz go, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z balsamico, solą i pieprzem. Pełnoziarnistą bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+, majonezem i chrzanem. Na to rozłóż warstwę rukoli, połóż plasterki buraka, szynkę i ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki jajko.
Komentarz dietetyka
Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają
na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.
Składnik regionalny
Szynka gotowana – Tradycyjne Jadło
Wyroby Tradycyjnego Jadła produkowane są w 100% z mięsa wieprzowego z zachowaniem starych receptur i tradycji wielkopolskiej. Szynka nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych. W jej przygotowaniu, jako substancja konserwująca, używana jest sól oraz sól peklowa. Peklowanie to sposób konserwowania żywności nawiązujący do jednego z najstarszych sposobów naszych przodków.