Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Bagietka pełnoziarnista z szynką gotowaną, majonezem, rukolą, chrzanem, pieczonym burakiem i jajkiem na twardo

Składniki

  • 1/2 pełnoziarnistej bagietki
  • 3 plasterki szynki gotowanej – Tradycyjne Jadło
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio Potas + (12 g)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka dobrego chrzanu
  • 1 burak
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko od kur z wolnego wybiegu
  • garść rukoli

Kaloryczność

  • Energia: 584,3kcal/343g
  • Białko ogółem [g]: 23,9
  • Tłuszcz [g]: 28,7
  • Węglowodany ogółem [g]: 56,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 4,2
  • Sód [mg]: 1071
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 301,9
  • Witamina D [ug]: 2,0
  • Cholesterol [mg]: 244,2
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,9
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 13,7
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 6,5

Wykonanie

Buraka owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 1.5h. Po tym czasie obierz go, pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z balsamico, solą i pieprzem. Pełnoziarnistą bagietkę przekrój wzdłuż na pół, posmaruj margaryną na cholesterol Optima Cardio Potas+, majonezem i chrzanem. Na to rozłóż warstwę rukoli, połóż plasterki buraka, szynkę i ugotowane na twardo, pokrojone w plasterki jajko.

Komentarz dietetyka

Buraki warto jeść nie tylko ze względu na ich smak, ale i zawartość związków, które korzystnie działają

na układ sercowo-naczyniowy: witamin C, K oraz błonnika. Obecne w burakach przeciwutleniacze i foliany pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu, a także przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Składniki soku z buraków obniżają także ciśnienie tętnicze.

Składnik regionalny

Szynka gotowana – Tradycyjne Jadło

Wyroby Tradycyjnego Jadła produkowane są w 100% z mięsa wieprzowego z zachowaniem starych receptur i tradycji wielkopolskiej. Szynka nie zawiera sztucznych konserwantów i dodatków chemicznych. W jej przygotowaniu, jako substancja konserwująca, używana jest sól oraz sól peklowa. Peklowanie to sposób konserwowania żywności nawiązujący do jednego z najstarszych sposobów naszych przodków.

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.