Przepis
Składniki
- 1/2 dobrej bagietki na zakwasie
- 2 łyżeczki Optimą Omega 3 – 12g
- 1 łyżeczka dobrego pesto
- 1 plasterki błękitnego sera Lazur
- ½ gruszka
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina soku z cytryny
- pieprz
- 1 łyżka orzechów włoskich
- garść rukoli
Kaloryczność
- Energia: 588,2kcal/240g
- Białko ogółem [g]: 15,9
- Tłuszcz [g]: 30,9
- Węglowodany ogółem [g]: 60,7
- Błonnik pokarmowy [g]: 4,3
- Sód [mg]: 606,6
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 144,0
- Witamina D [ug]: 0,9
- Cholesterol [mg]: 0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,1
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 10,0
Wykonanie
Na patelni rozgrzej miód i wrzuć na nią pokrojoną wzdłuż w cienkie półplasterki gruszkę. Dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i karmelizuj aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Bagietkę przetnij na pół wzdłuż i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Omega 3 i pesto. Teraz połóż na niej warstwę rukoli, plasterki błękitnego sera przekładane karmelizowaną gruszką. Całość posyp prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Warto spożywać je profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Użycie w kanapce orzechów i margaryny obniżającej cholesterol Optimy Omega 3 zapobiega występowaniu zaburzeń rytmu serca.
Składnik regionalny
Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”
Ser z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych. Powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach. Ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku.