Przepis

Bagietka korzenna z serem brie, prażonymi orzechami włoskimi, szpinakiem i żurawiną

Składniki

  • 1/2 bagietki korzennej
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3
  • 2 plasterki sera Brie
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • garść młodego szpinaku
  • 1 łyżka żurawiny niskosłodzonej Krakowski Kredens

Kaloryczność

  • Energia: 493,2kcal/197g
  • Białko ogółem [g]: 13,1
  • Tłuszcz [g]: 30,1
  • Węglowodany ogółem [g]: 42,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 2,3
  • Sód [mg]: 271,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 443,7
  • Witamina D [ug]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 21,6
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 10,2
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 9,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 8,9

Wykonanie

Orzechy ostrożnie upraż na suchej patelni. Bagietkę korzenną przekrój wzdłuż na pół i posmaruj margaryną na choelsterol Optima Omega 3 i żurawiną. Następnie rozłóż na niej szpinak, ser brie, a całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.

Komentarz dietetyka

Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Jest źródłem magnezu i potasu, beta-karotenu, a także witamin z grupy B. Użycie w kanapce tłuszczu – margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, zwiększa wchłanianie witamin pochodzących ze szpinaku. Do tego orzechy włoskie które są świetnym źródłem tłuszczu roślinnego.

Składnik regionalny

Żurawina niskosłodzona – Krakowski Kredens

Żurawina niskosłodzona została wytworzona z 60 g owoców na 100 g produktu. Przygotowywana na bazie wyselekcjonowanych owoców w oparciu o wyjątkowe receptury.