Przepis
Składniki
- 1/2 bagietki korzennej
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3
- 2 plasterki sera Brie
- 1 łyżka orzechów włoskich
- garść młodego szpinaku
- 1 łyżka żurawiny niskosłodzonej Krakowski Kredens
Kaloryczność
- Energia: 493,2kcal/197g
- Białko ogółem [g]: 13,1
- Tłuszcz [g]: 30,1
- Węglowodany ogółem [g]: 42,5
- Błonnik pokarmowy [g]: 2,3
- Sód [mg]: 271,5
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 443,7
- Witamina D [ug]: 1,6
- Cholesterol [mg]: 21,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 10,2
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 9,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 8,9
Wykonanie
Orzechy ostrożnie upraż na suchej patelni. Bagietkę korzenną przekrój wzdłuż na pół i posmaruj margaryną na choelsterol Optima Omega 3 i żurawiną. Następnie rozłóż na niej szpinak, ser brie, a całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Jest źródłem magnezu i potasu, beta-karotenu, a także witamin z grupy B. Użycie w kanapce tłuszczu – margaryny obniżającej cholesterol Optima Omega 3, zwiększa wchłanianie witamin pochodzących ze szpinaku. Do tego orzechy włoskie które są świetnym źródłem tłuszczu roślinnego.
Składnik regionalny
Żurawina niskosłodzona – Krakowski Kredens
Żurawina niskosłodzona została wytworzona z 60 g owoców na 100 g produktu. Przygotowywana na bazie wyselekcjonowanych owoców w oparciu o wyjątkowe receptury.