Produkty bogate w białko
Białko – główny budulec dla organizmu. Jest on odpowiedzialny za metabolizm, wzrost, a jego niedobór może prowadzić nawet do śmierci. Jakie produkty zawierają białko i ile trzeba go spożywać?
Inne przydatne tabele: tabela kalorii produktów, tłuszcze.
Tabele witamin: witamina A.
Produkty wysokobiałkowe Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Proszek jajeczny 46 gr 66% Parmezan 35.7 gr 51% Soja 34.9 gr 50% Mleko w proszku 33.2 gr 47% Kawior czerwony 31.5 gr 45% Grzyby suszone białe 30.3 gr 43% Kawior czarny 26.8 gr 38% Orzeszki ziemne 26.3 gr 38% Ser Gouda 24.9 gr 36% Tuńczyk 24.4 gr 35% Soczewica 24 gr 34% Ser Cheddar 23.5 gr 34% Groch 23 gr 33% Bryndza 22.1 gr 32% Twaróg tłusty 22 gr 31% Królik 21.2 gr 30% Twaróg 4% 21 gr 30% Twaróg 5% 21 gr 30% Fasola 21 gr 30% Nasiona słonecznika 20.7 gr 30% Krewetki 20.5 gr 29% Pistacje 20.2 gr 29% Ciecierzyca 20.1 gr 29% Łosoś 20 gr 29% Twaróg 2% 20 gr 29%
Białko w produktach mlecznych Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Bryndza (z mleka krowiego) 22.1 gr 32% Jogurt 1,5% 4.1 gr 6% Jogurt 3,2% 5 gr 7% Jogurt 6% 5 gr 7% Kefir 1% 3 gr 4% Kefir 2,5% 2.9 gr 4% Kefir 3,2% 2.9 gr 4% Jogurt niskotłuszczowy 3 gr 4% Mleko 1,5% 3 gr 4% Mleko 2,5% 2.9 gr 4% Mleko 3,2% 2.9 gr 4% Mleko 3,5% 2.9 gr 4% Mleko kozie 3.6 gr 5% Mleko chude 3 gr 4% Śmietanka 10% 2.7 gr 4% Śmietanka 20% 2.5 gr 4% Śmietanka 25% 2.4 gr 3% Śmietanka 35% 2.2 gr 3% Śmietana 8% 2.8 gr 4% Śmietana 10% 2.7 gr 4% Śmietana 15% 2.6 gr 4% Śmietana 20% 2.5 gr 4% Śmietana 25% 2.4 gr 3% Śmietana 30% 2.3 gr 3% Ser Camembert” 15.3 gr 22% Ser Parmezan” 35.7 gr 51% Ser “Feta” 14.2 gr 20% Ser “Cheddar” 50% 23.5 gr 34% Ser Gouda 24.9 gr 36% Ser tłusty 18 gr 26% Twaróg 11% 16 gr 23% Twaróg 18% (bold) 15 gr 21% Twaróg 2% 20 gr 29% Twaróg 4% 21 gr 30% Twaróg 5% 21 gr 30% Twaróg 9% 18 gr 26% Twaróg tłusty 22 gr 31%
Zawartość białka w jajach Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Białko jaja kurzego 11.1 gr 16% Żółtko jaja kurzego 16.2 gr 23% Proszek jajeczny 46 gr 66% Jajko kurze 12.7 gr 18% Jajko perlicze 11.9 gr 17%
Zawartość białka w rybach i owocach morza Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kawior czerwony 31.5 gr 45% Kawior pollack 27.9 gr 40% Kawior czarny 26.8 gr 38% Kalmar 18 gr 26% Krewetka 20.5 gr 29% Leszcz 17.1 gr 24% Łosoś 20 gr 29% Omułek 11.5 gr 16% Okoń morski 18.2 gr 26% Okoń rzeczny 18.5 gr 26% Jesiotr 16.4 gr 23% Halibut 18.9 gr 27% Rak rzeczny 15.5 gr 22% Śledź 17.7 gr 25% Makrela 18 gr 26% Som 17.2 gr 25% Sandacz 18.4 gr 26% Dorsz 16 gr 23% Tuńczyk 24.4 gr 35% Zaskórnik 14.5 gr 21% Ostryga 9 gr 13% Szczupak 18.4 gr 26%
Zawartość białka w mięsie Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Jagnięcina 15.6 gr 22% Wołowina 18.6 gr 27% Indyk 19.5 gr 28% Królik 21.2 gr 30% Kurczak 18.2 gr 26% Wieprzowina 11.7 gr 17% Wątroba wołowa 17.9 gr 26% Nerki wołowe 15.2 gr 22%
Zawartość białka w roślinach bobowatych Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Groch 23 gr 33% Groch zielony 5 gr 7% Ciecierzyca 20.1 gr 29% Soja 34.9 gr 50% Fasola 21 gr 30% Fasola (szparagowa) 2.5 gr 4% Soczewica 24 gr 34%
Zawartość białka w kaszach Produkt Zawartość białka w 100 gr Procent dziennego zapotrzebowania Kasza gryczana 12.6 gr 18% Mąka kukurydziana 8.3 gr 12% Kasza manna 10.3 gr 15% Kasza owsiana 12.3 gr 18% Kasza jęczmienna 9.3 gr 13% Kasza pszenna 11 gr 16% Kasza jaglana 11.5 gr 16% Kasza ryżowa 7 gr 10% Kasza pęczak 10 gr 14% Kukurydza słodka 3.2 gr 5% Mąka gryczana 12.6 gr 18% Mąka kukurydziana 7.2 gr 10% Mąka owsiana 13 gr 19% Mąka pszenna 1 odmiany 11.1 gr 16% Mąka pszenna 2 odmiany 11.6 gr 17% Mąka ryżowa 7.4 gr 11% Owies 10 gr 14% Otręby owsiane 17.3 gr 25% Otręby pszenne 16 gr 23% Pszenica (miękka) 11.8 gr 17% Pszenica (twarda) 13 gr 19% Ryż (ziarno) 7.5 gr 11% Żyta (zboża) 9.9 gr 14% Jęczmień (zboża) 10.3 gr 15%
Ten artykuł został napisany przez redakcję strony “Optymalne Wybory”.