Kanapka z serkiem twarogowym, konfiturą malinową i migdałami

Kanapka z serkiem twarogowym, konfiturą malinową i migdałami

Przepis

Składniki:

Kanapka z serkiem twarogowym, konfiturą malinową i migdałami


  • ½ średniej bagietki (70 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 3 łyżki sera twarogowego chudego (60 g)
  • 2 łyżki konfitury malinowej (40 g)
  • 1 łyżka płatków migdałów, uprażonych (10 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1794,4
Energia [kcal] 429,9 21
Białko ogółem [g] 20,1 40
Tłuszcz [g] 12,8 18
Węglowodany ogółem [g] 60,9 23
Sód [mg] 553,4 23
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 93,8 12
Witamina D [ug] 0,8 15
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,7 14
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 6,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 3,1
Cholesterol [mg] 1,2
Błonnik pokarmowy [g] 3,2

Magiczny składnik

Na sklepowych półkach odnajdziemy wiele rodzajów dżemów, konfitur i powideł. Warto wybierać produkt oznaczony jako „niskosłodzony”, by ograniczyć w diecie cukry proste, których ciągle spożywamy zbyt dużo.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Bagietkę posmarować Optimą, a następnie ułożyć na niej chudy ser twarogowy. Na ser wyłożyć konfitury malinowe, całość oprószyć prażonymi płatkami migdałów. Można również ozdobić miętą.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.