Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią

Przepis

Składniki:

Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią


  • 1 kromka chleba graham bezglutenowego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster sera twarogowego (40 g)
  • 1 mała brzoskwinia (70 g)
  • 1 łyżeczka miodu (7g)
  • Liść mięty
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 673,69
Energia [kcal] 178,78 9
Białko ogółem [g] 11,131 22
Tłuszcz [g] 2,85 4
Węglowodany ogółem [g] 29,905 12
Sód [mg] 149,19 6
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 116,3 15
Witamina D [ug] 0,391 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 0,825 4
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 1,221
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 0,783
Cholesterol [mg] 0,8
Błonnik pokarmowy [g] 3,25

Magiczny składnik

Brzoskwinie zawierają znaczną ilość beta-karotenu, z którego powstaje witamina A niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Bez glutenu
Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią

Przygotowanie

Brzoskwinię rozkroić, usunąć pestkę i wyłożyć na patelnię z miodem, delikatnie karmelizować owoc, aby się nie rozpadł. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA. Ułożyć na niej ser twarogowy oraz karmelizowana brzoskwinię. Ozdobić listkiem mięty.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.