Kanapka z serem, szynką i papryką

/*1 września 2016*/
Kanapka z serem, szynką i papryką

Składniki:

Kanapka z serem, szynką i papryką


  • 2 kromki chleba tostowego (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 1 plaster sera żółtego (20 g)
  • 1 plaster szynki (20 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1390,8
Energia [kcal] 333,7 17
Białko ogółem [g] 13,7 27
Tłuszcz [g] 17,0 24
Węglowodany ogółem [g] 34,2 13
Sód [mg] 571,0 24
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 187,3 23
Witamina D [ug] 1,0 19
kw.tł. nasycone ogółem [g] 6,7 33
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 7,1
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,2
Cholesterol [mg] 25,9
Błonnik pokarmowy [g] 3,1

Magiczny składnik

Ser żółty stanowi dobre źródło wapnia, z którego zbudowane są nasze kości. Jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu nie powinien być spożywany w dużych ilościach.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno połowę papryki, ser i szynkę, pozostała paprykę, przykryć drugą kromka chleba. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.

Polecane artykuły

Polecane przepisy