Kanapka z serem, szynką i papryką
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z serem, szynką i papryką
- 2 kromki chleba tostowego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 1 plaster sera żółtego (20 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1390,8 | |
Energia [kcal] | 333,7 | 17 |
Białko ogółem [g] | 13,7 | 27 |
Tłuszcz [g] | 17,0 | 24 |
Węglowodany ogółem [g] | 34,2 | 13 |
Sód [mg] | 571,0 | 24 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 187,3 | 23 |
Witamina D [ug] | 1,0 | 19 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 6,7 | 33 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 7,1 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,2 | |
Cholesterol [mg] | 25,9 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,1 |
Magiczny składnik
Ser żółty stanowi dobre źródło wapnia, z którego zbudowane są nasze kości. Jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu nie powinien być spożywany w dużych ilościach.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno połowę papryki, ser i szynkę, pozostała paprykę, przykryć drugą kromka chleba. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.