Kanapka z rukolą, oscypkiem, konfiturą żurawinową i pistacjami
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z rukolą, oscypkiem, konfiturą żurawinową i pistacjami
- 1 kromka chleba litewskiego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 1 oscypek (30 g)
- Garść rukoli (15 g)
- 1 łyżka konfitury z żurawiny (20 g)
- 1 łyżka pistacji (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1045,2 | |
Energia [kcal] | 250,3 | 13 |
Białko ogółem [g] | 11,1 | 22 |
Tłuszcz [g] | 13,0 | 19 |
Węglowodany ogółem [g] | 25,1 | 10 |
Sód [mg] | 308,6 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 156,1 | 20 |
Witamina D [ug] | 0,4 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 5,5 | 28 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,4 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,5 | |
Cholesterol [mg] | 21,6 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,1 |
Magiczny składnik
Owoce żurawiny to prawdziwa bomba antyoksydantów. Zawierają witaminy przeciwutleniające: A, C i E oraz polifenole, takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe i stilbeny.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno rukolę, pokrojony w plastry oscypek i konfiturę żurawinową. Kanapkę posypać rozdrobnionymi pistacjami.