Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

Przepis

Składniki:

Kanapka z pastą z cieciorki, grillowanym bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 2 łyżki cieciorki (40 g)
  • 2 plastry grillowanego bakłażana (40 g)
  • 3 kolorowe pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ łyżeczki kolendry (1 g)
  • Kilka plasterków czerwonej cebuli (10 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 576,17
Energia [kcal] 138,24 7
Białko ogółem [g] 6,144 12
Tłuszcz [g] 3,792 5
Węglowodany ogółem [g] 26,009 10
Sód [mg] 262,84 11
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 119,72 15
Witamina D [ug] 0,375 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,0064 15
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 1,6361
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,1164
Cholesterol [mg] 0
Błonnik pokarmowy [g] 6,504

Magiczny składnik

Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Cieciorkę rozgnieść widelcem i wymieszać z Optimą CARDIO, posiekanym czosnkiem i kolendrą, doprawić do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować pastą cieci orkową, następnie ułożyć bakłażana oraz rozkrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kanapkę posypać plasterkami cebuli.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.