Sprawdzony przepis na Optymalne Pieczone Pączki
/*17 marca 2020*/
Składniki:
- 60 dag pszennej mąki
- 3 żółtka
- 225 g margaryny Optima Cardio
- 3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych)
- 1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
- 1/2 szklanki chudego mleka+ 4 łyżki (do posmarowania)
- Starta skórka z połowy cytryny
- Szczypta soli
- 30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej.
- 4 łyżki mleka
- Cukier puder
Liczba porcji: 16 Wartość kaloryczna 1 porcji: 288 kcal
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać Optimę Cardio, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podziel ić pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na 8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
W pączku z przepisu jest prawie 2 razy mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i prawie 3 razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż w pączku tradycyjnym. W pączku z przepisu jest też o połowę mniej cholesterolu.