Omlet z białek z warzywami

Składniki:
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/3 czerwonej papryki (60 g)
- 1/3 cukinii (200 g)
- garść szpinaku (25 g)
- 3 białka (90 g)
- pieprz do smaku
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio (6 g)
- garść kiełków słonecznika (15 g)
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (50 g)
Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna (bez dodatków): 253 kcal
Przygotowanie
Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz ok. 15 minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a cukinię w paseczki. Szpinak umyj i osusz. Białka dopraw pieprzem oraz posiekanymi świeżymi ziołami, roztrzep. Na rozgrzaną patelnię wrzuć margarynę Optima Cardio i przygotowaną cukinię. Duś ok. 30 sekund, kilkakrotnie mieszając. Dodaj roztrzepane białka. Trzymaj na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni.
Podanie:
Omlet przełóż na talerz. Na wierzchu umieść pokrojoną paprykę, szpinak oraz kiełki. Złóż omlet na pół i posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj z podpieczonymi pomidorkami oraz kromkami pełnoziarnistego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Omlet przygotowany tylko z białek nie zawiera cholesterolu. Danie jest niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące. Dodatek kolorowych warzyw i pełnoziarnistego pieczywa sprawia, że jest to propozycja idealna na pierwszy posiłek w ciągu dnia.