Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Składniki:

  • 2 jajka (120 g)
  • 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g)
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 ząbek czosnku (2 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić np. bazylią) (20 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayene
  • 2 kromki razowego chleba (70 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal

Przygotowanie

Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w średnią kostkę. Cebulę poszatkuj. Czosnek pokrój w plasterki. Na małej patelni rozgrzej Optimę i zeszklij na niej cebulę, dodaj czosnek i pomidory, przypraw i smaż kilka minut. Do pomidorów wbij jajka. Patelnie przykryj pokrywką i duś wszystko na wolnym ogniu, aż białka będą ścięte. Szakszukę podaj z kromką razowego chleba, obficie posypaną pietruszką.

Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.