Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (300 g)
  • 1 mały batat (150 g)
  • ½ małej cebuli (30 g)
  • 1 jajko (60 g)
  • 2 łyżki mąki (20 g)
  • 1 plaster łososia pieczonego(100 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (6 g)
  • 5 łyżek gęstego chudego jogurtu (100 g)
  • Gałązki koperku do przybrania
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia

Liczba porcji: 3
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290

Przygotowanie

Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj (wraz ze skórką) na grubych oczkach. Przełóż do sitka, lekko posól i odstaw na 10 minut. Bataty zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Do miski przełóż odciśniętą cukinię, starte bataty i posiekana cebulę, dodaj jajko, mąkę i dopraw sola i pieprzem, delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Dobrze rozgrzana patelnie z nieprzywierającą powłoką spryskaj olejem rzepakowym i smaż placuszki na rumiany kolor. Na małej patelni rozpuść Optimę i uduś na niej koperek, dodaj następnie jogurt, dopraw do smaku sola i pieprzem i wymieszaj. Sosem polewaj placuszki, a na ich wierzchy ułóż cząstki łososia i gałązki koperku.

Komentarz dietetyka
Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.