Owoce pod orzechową kruszonką
/*2 września 2016*/Składniki:
- 500 g dowolnych owoców (jabłek, gruszek, truskawek itp.)
- 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (60 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (50 g)
- 2 łyżki brązowego cukru (20 g)
- 2 garści orzechów włoskich (50 g)
- 3 łyżki margaryny Optima Cardio (60 g)
Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 298 kcal
Przygotowanie
Owoce umyj, oczyść, pokrój na niewielkie kawałki. Umieść w pojedynczych, małych kokilkach lub większym żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Pełnoziarnistą mąkę wymieszaj wraz z płatkami owsianymi, cukrem i drobno posiekanymi orzechami. Dodaj margarynę Optima Cardio. Połącz ją palcami z suchymi składnikami, tak by otrzymać kruszonkę. Posyp nią przygotowane owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 20 minut, aż kruszonka się zrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Orzechy włoskie są bogate w niezbędne dla naszego ogranizmu nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Systematyczne ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.