Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Ogórkowy chłodnik z bazyliowymi tostami

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego (500 g)
  • 1 ogórek zielony (180 g)
  • 1 ząbek czosnku (1 g)
  • 5 rzodkiewek (25 g)
  • 2 łyżki sera feta (40 g)
  • 1 łyżka koperku (6 g)
  • 2 kromki chleba tostowego graham (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega (10 g)
  • Kilka listków bazylii
  • Gałązki koperku
  • Pieprz do smaku

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 301 kcal

Przygotowanie

Do maślanki lub jogurtu dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek, zblenduj wszystko do gładkiej konsystencji. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dołóż go do masy jogurtowej, wsyp koperek, dopraw pieprzem do smaku i wymieszaj. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Chłodnik wyłóż do miseczki i posyp plasterkami rzodkiewki, ozdób gałązką koperku. Bazylię drobno posiekaj i wymieszaj ją z Optimą. W tosterze opiecz chleb, a następnie posmaruj go bazyliową Optimą. Tosty podaj do chłodnika.

Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.