Odwrócone ciasto z czerwonym grejpfrutem
/*2 września 2016*/Składniki:
- 1 czerwony grejpfrut (300 g)
- 1 jajko (60 g)
- 3 białka (90 g)
- 3 i 1/2 łyżki margaryny Optima Cardio (70 g)
- 8 łyżek oleju rzepakowego (80 ml)
- sok z 1/2 czerwonego grejpfruta
- 5 łyżek cukru (50 g)
- 1 niepełna szklanka tortowej mąki pszennej (100 g)
- 1 niepełna szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (100 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Liczba porcji: 12
Wartość kaloryczna 1 porcji: 175 kcal
Przygotowanie
Grejpfrut obierz, pokrój w plasterki. Blachę o wymiarach 22 x 26 cm wyściel papierem do pieczenia. W niewielkich odstępach ułóż na niej plasterki grejpfruta. Ubij jajko i białka. Nie przerywając miksowania, dodawaj na zmianę margarynę Optima Cardio oraz cukier. Wlej olej i sok z grejpfruta, wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, starannie połącz składniki, tak by powstała jednolita masa. Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Komentarz dietetyka
Olej rzepakowy jest dobrym zamiennikiem tradycyjnie używanej do ciast twardej margaryny. Dostarcza cennych wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zarówno sok z grejpfruta, jak i świeży owoc zawierają składniki przeciwutleniacze chroniące przed miażdżycą, a występujące w nim pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi.