Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Lekkie spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (500 g)
  • ½ żółtej papryki (100 g)
  • 1 łyżka Optimy Omega (20 g)
  • 2 małe ząbki czosnku (2 g)
  • Garść drobnych pomidorków koktajlowych (150 g)
  • 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
  • Listki bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 172 kcal

Przygotowanie

Cukinię i paprykę pokrój w drobne paski, aby przypominały makaron spaghetti. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na patelni na wolnym ogniu rozgrzej Optimę, delikatnie zeszklij na niej czosnek, dołóż pesto i pomidorki koktajlowe, wymieszaj. Na patelnię wyłóż makaron cukiniowo-paprykowy, wymieszaj go z sosem, trzymaj na ogniu ok. 40-60 s, aby cukinia tylko lekko zmiękła. Wykładaj porcje na talerze, udekoruj je listkami bazylii. Dopraw solą i pieprzem (najlepiej kolorowym).

Komentarz dietetyka
Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.