Krem z kalafiora z sezamową nutą

Krem z kalafiora z sezamową nutą

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy extra virgin (12 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • ½ cebuli białej (40 g)
  • Pół kalafiora (400 g)
  • 2 szklanki bulionu (500 g)
  • 1 łyżka tahini (15 g)
  • 2 łyżki posiekanej kolendry (15 g)
  • 1 łyżka czarnego sezamu (8 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal

Przygotowanie

Cebulę posiekaj. W rondelku rozgrzej Optimę z oliwą, dodaj cebulę i delikatnie uduś do miękkości. Z kalafiora oddziel 3 małe różyczki, a pozostałą część pokrój w drobną kostkę. Pokrojonego kalafiora dodaj do cebuli, zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do miękkości kalafiora. Co jakiś czas kontroluj miękkość kalafiora, by go nie rozgotować (kalafior nie powinien się rozpadać). Gdy kalafior będzie miękki, zdejmij zupę z ognia i zblenduj ją na gładki krem. Dodaj do niej pastę tahini i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Porcje zupy wykładaj na talerz, posyp je kolendrą i sezamem, a na środek wyłóż odłożoną wcześniej różyczkę kalafiora.

Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.

Polecane artykuły

Polecane przepisy

Strona optymalnewybory.pl służy wyłącznie celom edukacyjnym, ma charakter informacyjny i nie stanowi porady medycznej, ani zastępstwa konsultacji z lekarzem. Optymalnewybory nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w witrynie.