Przepis

Burger z indyka z warzywami vs. Burger z mięsa wieprzowego

Burger z mięsa wieprzowego

Liczba porcji: 2

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • sól
  • pieprz
  • maślana bułka do burgera
  • 2 plasterki sera cheddar
  • 1 czerwona cebula
  • 1 kiszony ogórek
  • dobry ketchup
  • musztarda sarepska

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 790,6kcal/376g
  • Białko ogółem [g]: 47,2
  • Tłuszcz [g]: 60,5
  • Węglowodany ogółem [g]: 15,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 1,8
  • Sód [mg]: 813,9
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 80,9
  • Witamina D [ug]: 1,8
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 22,1
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 29,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,25
  • Cholesterol [mg]: 193,9
Nasza propozycja

Burger z indyka z warzywami

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • pieprz do smaku
  • 1 cukinia (600 g)
  • 10 pieczarek (200 g)
  • 1 łyżka margaryny
  • Optima Omega3 (20 g)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeże oregano
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • garść roszponki (40 g)
  • garść kiełków słonecznika (15 g)
  • 4 bułki razowe lub graham (240 g)

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 434,7kcal/457,5g
  • Białko ogółem [g]: 30,9
  • Tłuszcz [g]: 16,9
  • Węglowodany ogółem [g]: 38,9
  • Błonnik pokarmowy [g]: 8,0
  • Sód [mg]: 461,5
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 270,4
  • Witamina D [ug]: 1,9
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5,2
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 7,1
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 3,7
  • Cholesterol [mg]: 106,1

Wykonanie

Mięso umieść w misce, dodaj 1/3 jogurtu, ostrą paprykę, oregano, dopraw pieprzem. Masę wyrób, uformuj kotlety (najlepiej dłońmi natłuszczonymi olejem rzepakowym). Kotlety ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, upiecz z obu stron. Cukinię potnij obieraczką do warzyw w cienkie wstążki, pieczarki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej połowę margaryny na cholesterol Optima Omega 3, wrzuć cukinię, duś minutę. Na pozostałej margarynie uduś pieczarki. Resztę jogurtu naturalnego wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku pieprzem. Podanie: Bułki razowe przekrój na pół, nałóż burgery oraz cukinię i pieczarki. Posyp roszponką oraz kiełkami słonecznika. Wszystko polej przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym.

Komentarz dietetyka

Dodanie do potrawy pieczarek, powoduje że uzupełniamy ją w witaminy z grupy B: tiaminę, niacynę i pirydoksynę. Ponadto badania wykazują pozytywny wpływ pieczarek na parametry profilu lipidowego.

kucharz Janek Paszkowski

Autor przepisu

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.