Mus z malin z jogurtem i czekoladą
/*2 września 2016*/Składniki:
- 2 szklanki malin (250 g)
- 2 szklanki gęstego niskotłuszczowego jogurtu (500 ml)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 145 kcal
Przygotowanie
Czekoladę i margarynę rozpuść w kąpieli wodnej. Maliny wrzuć do blendera, dokładnie zmiksuj, następnie przetrzyj przez gęste sito. Mus malinowy nalej do szklanek, napełniając je do 1/3 wysokości. Każdą porcję uzupełnij jogurtem, uważając, by nie wymieszał się z malinami. Desery polej stopioną czekoladą.
Komentarz dietetyka
Ciekawa propozycja niskokalorycznego deseru z owocami sezonowymi. Jogurt jest źródłem wapnia, a maliny witaminy C. Gorzka czekolada zawiera polifenole – substancje o działaniu antyoksydacyjnym.