Kanapka z tuńczykiem, sałatą, papryką i czerwoną cebulą
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z tuńczykiem, sałatą, papryką i czerwoną cebulą
- 2 kromki chleba graham (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
- 4 liście sałaty (40 g)
- 1 ½ łyżki tuńczyka z wody (45 g)
- Paski papryki czerwonej, żółtej i pomarańczowej (70 g)
- 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli (30g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1091,45 | |
Energia [kcal] | 262 | 13 |
Białko ogółem [g] | 16,28 | 33 |
Tłuszcz [g] | 8,07 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 36,67 | 14 |
Sód [mg] | 517,45 | 22 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 604,3 | 76 |
Witamina D [ug] | 2,775 | 56 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,137 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,334 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,3445 | |
Cholesterol [mg] | 31,5 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 6,31 |
Magiczny składnik
Cebula czerwona bogata jest w kwercetynę. Jest to związek o właściwościach przeciwutleniających.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę listków sałaty, połowę pasków paparyki, część plastrów cebuli, tuńczyka oraz pozostałe warzywa w odwrotnej kolejności, przykryć drugą kromką chleba.
