Kanapka z tuńczykiem, sałatą, kukurydzą i czerwoną cebulą

Kanapka z tuńczykiem, sałatą, kukurydzą i czerwoną cebulą

Składniki:

Kanapka z tuńczykiem, sałatą, kukurydzą i czerwoną cebulą


  • 2 kromki chleba graham (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 4 liście sałaty (40 g)
  • 1 ½ łyżki tuńczyka z wody (45 g)
  • 2 łyżki kukurydzy (40 g)
  • 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli (30g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]966,75
Energia [kcal]267,213
Białko ogółem [g]16,5733
Tłuszcz [g]6,249
Węglowodany ogółem [g]41,8916
Sód [mg]603,5525
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]347,943
Witamina D [ug]2,77556
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,6458
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]2,43
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]1,8625
Cholesterol [mg]31,5
Błonnik pokarmowy [g]6,47

Magiczny składnik

Tuńczyk jest jedną z chudszych ryb, często goszczącą na naszych stołach jako dodatek do sałatek. Doskonale sprawdzi też się jako źródło białka w kanapkach, np. zamiast chudej wędliny.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę listków sałaty, łyżkę kukurydzy, część plastrów cebuli, tuńczyka oraz pozostałe warzywa w odwrotnej kolejności, przykryć drugą kromką chleba.

Polecane artykuły

Polecane przepisy