Kanapka z tuńczykiem, sałatą, kukurydzą i czerwoną cebulą
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z tuńczykiem, sałatą, kukurydzą i czerwoną cebulą
- 2 kromki chleba graham (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 4 liście sałaty (40 g)
- 1 ½ łyżki tuńczyka z wody (45 g)
- 2 łyżki kukurydzy (40 g)
- 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli (30g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 966,75 | |
Energia [kcal] | 267,2 | 13 |
Białko ogółem [g] | 16,57 | 33 |
Tłuszcz [g] | 6,24 | 9 |
Węglowodany ogółem [g] | 41,89 | 16 |
Sód [mg] | 603,55 | 25 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 347,9 | 43 |
Witamina D [ug] | 2,775 | 56 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,645 | 8 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,43 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,8625 | |
Cholesterol [mg] | 31,5 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 6,47 |
Magiczny składnik
Tuńczyk jest jedną z chudszych ryb, często goszczącą na naszych stołach jako dodatek do sałatek. Doskonale sprawdzi też się jako źródło białka w kanapkach, np. zamiast chudej wędliny.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę listków sałaty, łyżkę kukurydzy, część plastrów cebuli, tuńczyka oraz pozostałe warzywa w odwrotnej kolejności, przykryć drugą kromką chleba.
