Kanapka z szynką, szpinakiem, winogronami i papryką
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z szynką, szpinakiem, winogronami i papryką
- 2 kromki chleba graham (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- Kilka winogron ciemnych (40 g)
- 3 krążki z czerwonej papryki (40 g)
- 2 łyżki kiełków brokuła (15 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1147,2 | |
Energia [kcal] | 283,75 | 14 |
Białko ogółem [g] | 10,25 | 21 |
Tłuszcz [g] | 11,04 | 16 |
Węglowodany ogółem [g] | 40,72 | 16 |
Sód [mg] | 462,75 | 19 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 443,8 | 55 |
Witamina D [ug] | 0,858 | 17 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,25 | 16 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,074 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,362 | |
Cholesterol [mg] | 10,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 6,345 |
Magiczny składnik
Młody szpinak stanowi dobrą alternatywę dla sałaty, rukoli czy roszponki. Bogaty jest w kwas foliowy, dlatego warto spożywać go na surowo.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno szpinak, szynkę, krążki papryki, winogrona i kiełki.