Kanapka z szynką, szpinakiem, kurkami i cebulą
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z szynką, szpinakiem, kurkami i cebulą
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- 2 łyżki duszonych kurek (40 g)
- 1 łyżka piórek z cebuli (10 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 997,2 | |
Energia [kcal] | 238,9 | 12 |
Białko ogółem [g] | 7,79 | 16 |
Tłuszcz [g] | 17,01 | 24 |
Węglowodany ogółem [g] | 17,42 | 7 |
Sód [mg] | 321 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 239,4 | 30 |
Witamina D [ug] | 1,527 | 31 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 7,764 | 39 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,682 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,737 | |
Cholesterol [mg] | 31,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,57 |
Magiczny składnik
Grzyby jadalne stanowią wartościowy składnik diety. Bogate są w błonnik, który może wpływać na obniżenie stężenia cholesterolu.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno szpinak, szynkę i kurki. Kanapkę posypać piórkami cebuli.
