Kanapka z szynką, szpinakiem i jajkiem w koszulce
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z szynką, szpinakiem i jajkiem w koszulce
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- 1 ugotowane jajko „w koszulce” (60 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 946,0 | |
Energia [kcal] | 226,8 | 11 |
Białko ogółem [g] | 13,8 | 28 |
Tłuszcz [g] | 13,1 | 19 |
Węglowodany ogółem [g] | 15,8 | 6 |
Sód [mg] | 406,5 | 17 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 353,1 | 44 |
Witamina D [ug] | 1,5 | 30 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 4,1 | 21 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,0 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,7 | |
Cholesterol [mg] | 226,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,5 |
Magiczny składnik
Podczas zakupów jajek, zwróćmy uwagę na ich kod. Wybierajmy te z pierwszą cyfrą „0”, czyli z chowu ekologicznego lub z cyfrą „1”, czyli od kur z wolnego wybiegu.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno szpinak, szynkę i jajko. Kanapkę można ozdobić koperkiem.