Kanapka z szynką, surową cukinią, czerwoną i białą cebulą
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z szynką, surową cukinią, czerwoną i białą cebulą
- 1 kromka chleba z ziarnami (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- 2 wstążki z surowej cukinii (z zielonej i żółtej) (30 g)
- Kilka cienkich okręgów i czerwonej cebuli (15 g)
- Kilka cienkich okręgów z białej cebuli (15 g)
- Gałązka koperku
- Sól w platkach
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 648 | |
Energia [kcal] | 155,33 | 8 |
Białko ogółem [g] | 6,264 | 13 |
Tłuszcz [g] | 7,652 | 11 |
Węglowodany ogółem [g] | 17,3755 | 7 |
Sód [mg] | 297,235 | 12 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 57,25 | 7 |
Witamina D [ug] | 0,483 | 10 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,278 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,5085 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,4915 | |
Cholesterol [mg] | 10,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,1915 |
Magiczny składnik
Cukinia jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. Można ją spożywać nie tylko po obróbce termicznej, ale również na surowo!
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno szynkę, zakręcone wstążki z cukinii i plasterki cebuli. Kanapkę przybrać koperkiem i doprawić solą.