Kanapka z szynką, pomidorem, młodym szpinakiem i papryką
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z szynką, pomidorem, młodym szpinakiem i papryką
- 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 2 plasterki szynki (40 g)
- ¼ papryki żółtej (50 g)
- 1 duży plaster pomidora malinowego (35 g)
- Garść młodego szpinaku (25 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1243,9 | |
Energia [kcal] | 298,3 | 15 |
Białko ogółem [g] | 11,7 | 23 |
Tłuszcz [g] | 14,8 | 21 |
Węglowodany ogółem [g] | 36,4 | 14 |
Sód [mg] | 657,8 | 27 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 568,2 | 71 |
Witamina D [ug] | 1,0 | 19 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 4,7 | 24 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,8 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,6 | |
Cholesterol [mg] | 20,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 7,1 |
Magiczny składnik
Kanapka zawiera znaczna ilość cennych składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez i potas, które często są niedoborowe w diecie Polaków.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę szpinaku, plaster pomidora, plastry szynki, paprykę i pozostały szpinak, przykryć drugą kromką chleba.
