Kanapka z szynką, kolorową papryką i jarmużem

Kanapka z szynką, kolorową papryką i jarmużem

Składniki:

Kanapka z szynką, kolorową papryką i jarmużem


  • 2 kromki chleba z ziarnami (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 2 plasterki szynki (40 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
  • Mała garść jarmużu (15 g)
  • ¼ papryki żółtą (50 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1134,75
Energia [kcal]306,7515
Białko ogółem [g]13,15526
Tłuszcz [g]13,72520
Węglowodany ogółem [g]38,21515
Sód [mg]575,624
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]751,894
Witamina D [ug]0,96619
kw.tł. nasycone ogółem [g]4,129521
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]6,0255
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,749
Cholesterol [mg]20,4
Błonnik pokarmowy [g]5,81

Magiczny składnik

Jarmuż w ostatnich latach wraca do łask. To zapomniane warzywo obfituje nie tylko w witaminy antyoksydacyjne, ale również kluczowe dla organizmu związki mineralne.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno część wcześniej posiekanego jarmużu, paprykę czerwoną, szynkę, paprykę żółtą i jarmuż. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.

Polecane artykuły

Polecane przepisy