Kanapka z szynką, kolorową papryką i jarmużem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z szynką, kolorową papryką i jarmużem
- 2 kromki chleba z ziarnami (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 2 plasterki szynki (40 g)
- ¼ papryki czerwonej (50 g)
- Mała garść jarmużu (15 g)
- ¼ papryki żółtą (50 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1134,75 | |
Energia [kcal] | 306,75 | 15 |
Białko ogółem [g] | 13,155 | 26 |
Tłuszcz [g] | 13,725 | 20 |
Węglowodany ogółem [g] | 38,215 | 15 |
Sód [mg] | 575,6 | 24 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 751,8 | 94 |
Witamina D [ug] | 0,966 | 19 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 4,1295 | 21 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,0255 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,749 | |
Cholesterol [mg] | 20,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 5,81 |
Magiczny składnik
Jarmuż w ostatnich latach wraca do łask. To zapomniane warzywo obfituje nie tylko w witaminy antyoksydacyjne, ale również kluczowe dla organizmu związki mineralne.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno część wcześniej posiekanego jarmużu, paprykę czerwoną, szynkę, paprykę żółtą i jarmuż. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.
