Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą

/*1 września 2016*/
Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą

Składniki:

Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą


  • 2 kromki chleba z ziarnami (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 2 plasterki szynki (40 g)
  • ½ papryki czerwonej (100 g)
  • 2 liście kruchej sałaty (30 g)
  • ½ jaja kurzego ugotowanego (35 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1554,0
Energia [kcal] 372,1 19
Białko ogółem [g] 16,7 33
Tłuszcz [g] 20,0 29
Węglowodany ogółem [g] 37,4 14
Sód [mg] 658,6 27
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 770,8 96
Witamina D [ug] 1,6 31
kw.tł. nasycone ogółem [g] 6,0 30
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 8,7
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 4,0
Cholesterol [mg] 146,4
Błonnik pokarmowy [g] 6,3

Magiczny składnik

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno wcześniej posiekana sałatę, połowę papryki, szynkę, jajko pokrojone w plasterki, drugi plaster szynki, pozostałą paprykę i sałatę. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Papryka czerwona należy do grupy warzyw bogatych w witaminę C. wbrew powszechnie panującej opinii, zawiera więcej tej witaminy niż cytryna.

Polecane artykuły

Polecane przepisy