Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą

Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą

Składniki:

Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą


  • 2 kromki chleba z ziarnami (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 2 plasterki szynki (40 g)
  • ½ papryki czerwonej (100 g)
  • 2 liście kruchej sałaty (30 g)
  • ½ jaja kurzego ugotowanego (35 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]1554,0
Energia [kcal]372,119
Białko ogółem [g]16,733
Tłuszcz [g]20,029
Węglowodany ogółem [g]37,414
Sód [mg]658,627
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]770,896
Witamina D [ug]1,631
kw.tł. nasycone ogółem [g]6,030
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]8,7
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]4,0
Cholesterol [mg]146,4
Błonnik pokarmowy [g]6,3

Magiczny składnik

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno wcześniej posiekana sałatę, połowę papryki, szynkę, jajko pokrojone w plasterki, drugi plaster szynki, pozostałą paprykę i sałatę. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Papryka czerwona należy do grupy warzyw bogatych w witaminę C. wbrew powszechnie panującej opinii, zawiera więcej tej witaminy niż cytryna.

Polecane artykuły

Polecane przepisy