Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z szynką gotowaną, jajkiem, czerwoną papryką i sałatą
- 2 kromki chleba z ziarnami (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 2 plasterki szynki (40 g)
- ½ papryki czerwonej (100 g)
- 2 liście kruchej sałaty (30 g)
- ½ jaja kurzego ugotowanego (35 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1554,0 | |
Energia [kcal] | 372,1 | 19 |
Białko ogółem [g] | 16,7 | 33 |
Tłuszcz [g] | 20,0 | 29 |
Węglowodany ogółem [g] | 37,4 | 14 |
Sód [mg] | 658,6 | 27 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 770,8 | 96 |
Witamina D [ug] | 1,6 | 31 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 6,0 | 30 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 8,7 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,0 | |
Cholesterol [mg] | 146,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 6,3 |
Magiczny składnik
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno wcześniej posiekana sałatę, połowę papryki, szynkę, jajko pokrojone w plasterki, drugi plaster szynki, pozostałą paprykę i sałatę. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.
Przygotowanie
Papryka czerwona należy do grupy warzyw bogatych w witaminę C. wbrew powszechnie panującej opinii, zawiera więcej tej witaminy niż cytryna.