Kanapka z szynką, endywią, pomidorem, serem i pieczarkami
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z szynką, endywią, pomidorem, serem i pieczarkami
- 2 kromki chleba graham bezglutenowego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- 1 łyżka startego żółtego sera (10 g)
- 1 liść endywii (10 g)
- 1 plaster pomidora malinowego (35 g)
- 2 łyżki duszonych plasterków pieczarek (40 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (3 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1523,18 | |
Energia [kcal] | 365,18 | 18 |
Białko ogółem [g] | 12,817 | 26 |
Tłuszcz [g] | 22,842 | 33 |
Węglowodany ogółem [g] | 32,57 | 13 |
Sód [mg] | 521,57 | 22 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 253,41 | 32 |
Witamina D [ug] | 1,921 | 38 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 10,1157 | 51 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 9,0333 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,7597 | |
Cholesterol [mg] | 38,5 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 5,486 |
Magiczny składnik
Żółty ser bogaty jest w tłuszcze i cholesterol, dlatego w diecie pomagającej obniżyć stężenie cholesterolu należy go ograniczać i spożywać okazjonalnie, w niewielkich ilościach.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą CARDIO. Na jednej z nich ułożyć endywię, pomidora, szynkę, ser oraz pieczarki wymieszane z natką pietruszki. Kanapkę opiec w opiekaczu lub na patelni grillowej.
