Kanapka z szynką, awokado i młodym szpinakiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z szynką, awokado i młodym szpinakiem
- 1 wafel ryżowy pełnoziarnisty (9 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- Kilka plasterków awokado (40 g)
- 1 pomidor koktajlowy (20 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 647,55 | |
Energia [kcal] | 166,89 | 8 |
Białko ogółem [g] | 5,107 | 10 |
Tłuszcz [g] | 12,004 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 12,029 | 5 |
Sód [mg] | 178,07 | 7 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 107,6 | 13 |
Witamina D [ug] | 0,483 | 10 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,6482 | 13 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 7,486 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,2893 | |
Cholesterol [mg] | 10,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 2,29 |
Magiczny składnik
Wafle ryżowe teoretycznie są bezglutenowe. Zawsze jednak należy upewnić się, czy faktycznie produkt nie ma domieszki zbóż zawierających gluten lub czy nie jest zanieczyszczony tym białkiem. Informacja o potencjalnych alergenach zawsze umieszczona jest na etykiecie produktu.
Przygotowanie
Wafel posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, szynkę i plastry awokado, na wierzchu ułożyć przekrojonego pomidorka koktajlowego.
