Kanapka z serkiem ziarnistym, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i szczypiorkiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z serkiem ziarnistym, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i szczypiorkiem
- 1 kromka chleba ze słonecznikiem (35 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 2 łyżki serka ziarnistego (40 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- 3 kolorowe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół (60 g)
- 1 łyżeczka szczypiorku (2 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 685,8 | |
Energia [kcal] | 164,2 | 8 |
Białko ogółem [g] | 8,4 | 17 |
Tłuszcz [g] | 6,5 | 9 |
Węglowodany ogółem [g] | 21,3 | 8 |
Sód [mg] | 312,5 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 270,7 | 34 |
Witamina D [ug] | 0,4 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,2 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,2 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 1,8 | |
Cholesterol [mg] | 6,0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,5 |
Magiczny składnik
Kanapka z awokado, choć bogata w tłuszcze, dba o dobrą kondycję naszego układu krążenia, ponieważ stanowi bogactwo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo dostarcza znacznej ilości potasu.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno szpinak, serek wiejski i pokrojone pomidorki. Kanapkę posypać szczypiorkiem.
