Kanapka z serkiem twarogowym, rzodkiewką, rukolą i żółtą papryką
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z serkiem twarogowym, rzodkiewką, rukolą i żółtą papryką
- ½ średniej bagietki (70 g)
- 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
- 3 łyżki sera twarogowego chudego (60 g)
- 4 rzodkiewki (40 g)
- ½ żółtej papryki pokrojonej w drobne paseczki (20 g)
- Mała garść rukoli (20 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1357,1 | |
Energia [kcal] | 325,5 | 16 |
Białko ogółem [g] | 18,91 | 38 |
Tłuszcz [g] | 7,71 | 11 |
Węglowodany ogółem [g] | 47,2 | 18 |
Sód [mg] | 547,4 | 23 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 237,8 | 30 |
Witamina D [ug] | 0,774 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,119 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,369 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,114 | |
Cholesterol [mg] | 1,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,08 |
Magiczny składnik
Olejek gorczycowy odpowiedzialny jest za charakterystyczny pikantny smak rzodkiewki, który harmonijnie współgra z delikatnym serkiem twarogowym.
Przygotowanie
Bagietkę posmarować Optimą, a następnie ułożyć na niej rukolę i chudy ser twarogowy. Na ser wyłożyć plastry rzodkiewki i paseczki papryki.
