Kanapka z serkiem twarogowym, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z serkiem twarogowym, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi
- ½ średniej bagietki (70 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 3 łyżki sera twarogowego chudego (60 g)
- 3 plastry gruszki (70 g)
- 5 orzechów włoskich (20 g)
- Mała garść rukoli (20 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1787,2 | |
Energia [kcal] | 463,1 | 23 |
Białko ogółem [g] | 21,87 | 44 |
Tłuszcz [g] | 17,73 | 25 |
Węglowodany ogółem [g] | 57,8 | 22 |
Sód [mg] | 524,6 | 22 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 134,4 | 17 |
Witamina D [ug] | 0,774 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,919 | 15 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 4,251 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 9,821 | |
Cholesterol [mg] | 1,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,45 |
Magiczny składnik
Orzechy włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Przygotowanie
Bagietkę posmarować Optimą, a następnie ułożyć na niej rukolę i chudy ser twarogowy. Na ser wyłożyć plastry gruszki, całość oprószyć orzechami włoskimi.
