Kanapka z serkiem kozim, pieczonym burakiem, rukolą i pistacjami
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z serkiem kozim, pieczonym burakiem, rukolą i pistacjami
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- Plaster serka koziego (40 g)
- Garść rukoli (30 g)
- Łyżka pistacji (5 g)
- 3 plasterki upieczonego buraka (40 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 916,2 | |
Energia [kcal] | 219,8 | 11 |
Białko ogółem [g] | 9,7 | 19 |
Tłuszcz [g] | 11,8 | 17 |
Węglowodany ogółem [g] | 21,9 | 8 |
Sód [mg] | 183,9 | 8 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 131,4 | 16 |
Witamina D [ug] | 0,5 | 11 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 4,3 | 21 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,1 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,0 | |
Cholesterol [mg] | 14,8 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,4 |
Magiczny składnik
Burak w wersji pieczonej stanowi bardzo aromatyczny i niecodzienny dodatek do kanapek. Warto spróbować jego połączenia, szczególnie z białymi serkami.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno rukolę, serek kozi i plastry buraka. Kanapkę posypać pistacjami.
