Kanapka z serem twarogowym, rzodkiewką, sałatą i pestkami słonecznika
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z serem twarogowym, rzodkiewką, sałatą i pestkami słonecznika
- 1 kromka chleba typu pumpernikiel (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 1 liść sałaty karbowanej (20 g)
- 1 średni plaster sera twarogowego chudego (40 g)
- 2 rzodkiewki, pokrojone w plasterki (30 g)
- 1 plasterek żółtej papryki, pokrojony w kostkę (20 g)
- 1 łyżeczka pestek słonecznika, prażonych (5 g)
- Pieprz do smaku
- Sól morska do smaku
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 839,3 | |
Energia [kcal] | 201,3 | 10 |
Białko ogółem [g] | 12,3 | 25 |
Tłuszcz [g] | 6,3 | 9 |
Węglowodany ogółem [g] | 28,7 | 11 |
Sód [mg] | 194,1 | 8 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 94,3 | 12 |
Witamina D [ug] | 0,4 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,5 | 7 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,1 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,5 | |
Cholesterol [mg] | 0,8 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 0,8 |
Magiczny składnik
Chleb typu pumpernikiel zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. W jednej kromce znajdują się prawie 4 g tego składnika pokarmowego.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno sałatę, ser twarogowy, rzodkiewkę i paprykę. Kanapkę posypac uprażonymi na zloto pestkami słonecznika. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.
