Kanapka z serem twarogowym, rzodkiewką, sałatą i pestkami słonecznika

Kanapka z serem twarogowym, rzodkiewką, sałatą i pestkami słonecznika

Składniki:

Kanapka z serem twarogowym, rzodkiewką, sałatą i pestkami słonecznika


  • 1 kromka chleba typu pumpernikiel (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 liść sałaty karbowanej (20 g)
  • 1 średni plaster sera twarogowego chudego (40 g)
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w plasterki (30 g)
  • 1 plasterek żółtej papryki, pokrojony w kostkę (20 g)
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika, prażonych (5 g)
  • Pieprz do smaku
  • Sól morska do smaku
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]839,3
Energia [kcal]201,310
Białko ogółem [g]12,325
Tłuszcz [g]6,39
Węglowodany ogółem [g]28,711
Sód [mg]194,18
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]94,312
Witamina D [ug]0,48
kw.tł. nasycone ogółem [g]1,57
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]2,1
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,5
Cholesterol [mg]0,8
Błonnik pokarmowy [g]0,8

Magiczny składnik

Chleb typu pumpernikiel zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. W jednej kromce znajdują się prawie 4 g tego składnika pokarmowego.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno sałatę, ser twarogowy, rzodkiewkę i paprykę. Kanapkę posypac uprażonymi na zloto pestkami słonecznika. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.

Polecane artykuły

Polecane przepisy