Kanapka z serem twarogowym, rukolą, winogronem i orzechami włoskimi
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z serem twarogowym, rukolą, winogronem i orzechami włoskimi
- 1 kromka chleba razowego (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- Mała garść rukoli (15 g)
- 2 plasterki sera twarogowego chudego (50 g)
- 2 orzechy włoskie (8 g)
- Kilka winogron zielonych i fioletowych (30 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 875,37 | |
Energia [kcal] | 227,1 | 11 |
Białko ogółem [g] | 13,9 | 28 |
Tłuszcz [g] | 7,844 | 11 |
Węglowodany ogółem [g] | 29,385 | 11 |
Sód [mg] | 204,82 | 9 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 77,84 | 10 |
Witamina D [ug] | 0,395 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,4118 | 7 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 1,9925 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,1418 | |
Cholesterol [mg] | 1 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,54 |
Magiczny składnik
Winogrona ciemne są dobrym źródłem polifenoli, przede wszystkim resweratrolu. Badania pokazują, że związek ten może przeciwdziałać miażdżycy.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno ser twarogowy, rukolę, pokrojone na pół winogrona oraz orzechy.
