Kanapka z serem twarogowym, rukolą, orzechami włoskimi i konfiturą ze śliwek
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z serem twarogowym, rukolą, orzechami włoskimi i konfiturą ze śliwek
- 1 kromka chleba razowego (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- Garść rukoli (30 g)
- 2 plasterki sera twarogowego chudego (50 g)
- 3 orzechy włoskie (12 g)
- 1 łyżka konfitury śliwkowej (30g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1291,6 | |
Energia [kcal] | 309,1 | 15 |
Białko ogółem [g] | 15,3 | 31 |
Tłuszcz [g] | 11,3 | 16 |
Węglowodany ogółem [g] | 41,0 | 16 |
Sód [mg] | 241,3 | 10 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 129,2 | 16 |
Witamina D [ug] | 0,4 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,0 | 10 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,8 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 6,0 | |
Cholesterol [mg] | 1,4 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 1,4 |
Magiczny składnik
Ser twarogowy jest dobrym źródłem białka. Warto wybierać jego najchudszą wersję, aby uniknąć zbędnych kalorii..
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno rukolę, ser twarogowy, konfiturę śliwkową i orzechy.
