Kanapka z serem twarogowym, rukolą, figami i orzechami włoskimi
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z serem twarogowym, rukolą, figami i orzechami włoskimi
- 1 kromka chleba razowego (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO 3 (5 g)
- Mała garść rukoli (15 g)
- 2 plasterki sera twarogowego chudego (50 g)
- 1 figa świeża (60 g)
- 2 orzechy włoskie (8 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1262,97 | |
Energia [kcal] | 302,4 | 15 |
Białko ogółem [g] | 14,83 | 30 |
Tłuszcz [g] | 9,144 | 13 |
Węglowodany ogółem [g] | 47,505 | 18 |
Sód [mg] | 227,42 | 10 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 80,84 | 8 |
Witamina D [ug] | 0,395 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,7128 | |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,5675 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 4,5448 | |
Cholesterol [mg] | 1 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 7,96 |
Magiczny składnik
Figi zawierają znaczną ilość błonnika pokarmowego, dzięki któremu pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego. Ponadto badania pokazują, że mogą pomagać w obniżeniu stężenia cholesterolu.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć kolejno ser twarogowy, rukolę, pokrojoną w ćwiartki figę oraz orzechy.
