Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią

/*1 września 2016*/
Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią

Składniki:

Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią


  • 1 kromka chleba graham bezglutenowego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster sera twarogowego (40 g)
  • 1 mała brzoskwinia (70 g)
  • 1 łyżeczka miodu (7g)
  • Liść mięty
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 673,69
Energia [kcal] 178,78 9
Białko ogółem [g] 11,131 22
Tłuszcz [g] 2,85 4
Węglowodany ogółem [g] 29,905 12
Sód [mg] 149,19 6
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 116,3 15
Witamina D [ug] 0,391 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 0,825 4
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 1,221
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 0,783
Cholesterol [mg] 0,8
Błonnik pokarmowy [g] 3,25

Magiczny składnik

Brzoskwinie zawierają znaczną ilość beta-karotenu, z którego powstaje witamina A niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Brzoskwinię rozkroić, usunąć pestkę i wyłożyć na patelnię z miodem, delikatnie karmelizować owoc, aby się nie rozpadł. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA. Ułożyć na niej ser twarogowy oraz karmelizowana brzoskwinię. Ozdobić listkiem mięty.

Polecane artykuły

Polecane przepisy