Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią

Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią

Składniki:

Kanapka z serem twarogowym i karmelizowaną brzoskwinią


  • 1 kromka chleba graham bezglutenowego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster sera twarogowego (40 g)
  • 1 mała brzoskwinia (70 g)
  • 1 łyżeczka miodu (7g)
  • Liść mięty
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]673,69
Energia [kcal]178,789
Białko ogółem [g]11,13122
Tłuszcz [g]2,854
Węglowodany ogółem [g]29,90512
Sód [mg]149,196
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]116,315
Witamina D [ug]0,3918
kw.tł. nasycone ogółem [g]0,8254
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]1,221
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]0,783
Cholesterol [mg]0,8
Błonnik pokarmowy [g]3,25

Magiczny składnik

Brzoskwinie zawierają znaczną ilość beta-karotenu, z którego powstaje witamina A niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Brzoskwinię rozkroić, usunąć pestkę i wyłożyć na patelnię z miodem, delikatnie karmelizować owoc, aby się nie rozpadł. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA. Ułożyć na niej ser twarogowy oraz karmelizowana brzoskwinię. Ozdobić listkiem mięty.

Polecane artykuły

Polecane przepisy