Kanapka z serem twarogowym, daktylami, miodem i płatkami kokosa
/*31 sierpnia 2016*/
Składniki:
Kanapka z serem twarogowym, daktylami, miodem i płatkami kokosa
- 1 kromka chleba tostowego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- 1 średni plaster sera twarogowego chudego (40 g)
- 4 daktyle (20 g)
- 1 łyżeczka miodu (7 g)
- 1 łyżka płatków kokosa (5 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1002,29 | |
Energia [kcal] | 257,48 | 13 |
Białko ogółem [g] | 11,051 | 22 |
Tłuszcz [g] | 6,85 | 10 |
Węglowodany ogółem [g] | 40,755 | 16 |
Sód [mg] | 171,69 | 7 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 55,3 | 7 |
Witamina D [ug] | 0,433 | 9 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,7875 | 19 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 1,853 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 0,7985 | |
Cholesterol [mg] | 1,7 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,425 |
Magiczny składnik
Delikatna karmelowa nuta daktyli dobrze komponuje się z serami, dlatego warto je dodawać do słodkich deserów na bazie twarogu. Trzeba jednak mieć na uwadze, że są to owoce suszone o wysokiej zawartości cukru.
Przygotowanie
Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć ser twarogowy i pokrojone daktyle. Kanapkę polać miodem i posypać płatkami kokosa.
