Kanapka z szynką i papryką
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z szynką i papryką
- 2 kromki chleba tostowego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 1 plaster sera żółtego (20 g)
- 1 plaster szynki (20 g)
- 3 łyżki uduszonych pieczarek w plasterkach (70 g)
- 2 liście sałaty (20 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | ||
Energia [kcal] | ||
Białko ogółem [g] | ||
Tłuszcz [g] | ||
Węglowodany ogółem [g] | ||
Sód [mg] | ||
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | ||
Witamina D [ug] | ||
kw.tł. nasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | ||
Cholesterol [mg] | ||
Błonnik pokarmowy [g] |
Magiczny składnik
Pieczarki stanowią dobre źródło witaminy D w diecie. Warto przygotować je bez dodatku zbędnego tłuszczu, by nie wnosiły do dania dodatkowych kalorii.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno sałatę, połowę pieczarek, ser i szynkę, pozostałe pieczarki i sałatę, przykryć drugą kromką chleba. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.
