Kanapka z serem, awokado i młodym szpinakiem
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z serem, awokado i młodym szpinakiem
- 2 kromki chleba tostowego bezglutenowego (50 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 1 plaster sera żółtego (20 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- Kilka plasterków awokado (40 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | ||
Energia [kcal] | ||
Białko ogółem [g] | ||
Tłuszcz [g] | ||
Węglowodany ogółem [g] | ||
Sód [mg] | ||
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | ||
Witamina D [ug] | ||
kw.tł. nasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | ||
Cholesterol [mg] | ||
Błonnik pokarmowy [g] |
Magiczny składnik
Awokado jest nie tylko źródłem dobrych tłuszczy nienasyconych, ale także bogate jest w witaminy K, foliany oraz witaminę B5.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno szpinak, ser i plastry awokado, przykryć druga kromka chleba. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.
