Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską
- 1 kromka chleba graham (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
- Kilka sztuk sardynek w sosie własnym (50 g)
- Garść szpinaku (20 g)
- 3 kolorowe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół (60 g)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 734,3 | |
Energia [kcal] | 193,7 | 10 |
Białko ogółem [g] | 12,62 | 25 |
Tłuszcz [g] | 8,3 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 20,27 | 8 |
Sód [mg] | 391,2 | 6 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 283,6 | 35 |
Witamina D [ug] | 4,375 | 88 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,158 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 2,932 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,58 | |
Cholesterol [mg] | 38 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,38 |
Magiczny składnik
Sardynki stanowią cenne źródło wapnia. Warto wybierać sardynki w sosie własnym lub pomidorowym, mają mniej kalorii niż ryby w olejach.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, sardynki i pokrojone pomidorki. Na składniki wyłożyć musztardę.
