Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską

/*1 września 2016*/
Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską

Składniki:

Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • Kilka sztuk sardynek w sosie własnym (50 g)
  • Garść szpinaku (20 g)
  • 3 kolorowe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół (60 g)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 734,3
Energia [kcal] 193,7 10
Białko ogółem [g] 12,62 25
Tłuszcz [g] 8,3 12
Węglowodany ogółem [g] 20,27 8
Sód [mg] 391,2 6
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 283,6 35
Witamina D [ug] 4,375 88
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,158 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 2,932
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,58
Cholesterol [mg] 38
Błonnik pokarmowy [g] 3,38

Magiczny składnik

Sardynki stanowią cenne źródło wapnia. Warto wybierać sardynki w sosie własnym lub pomidorowym, mają mniej kalorii niż ryby w olejach.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, sardynki i pokrojone pomidorki. Na składniki wyłożyć musztardę.

Polecane artykuły

Polecane przepisy