Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską

Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską

Składniki:

Kanapka z sardynkami, szpinakiem, kolorowymi pomidorkami i musztardą francuską


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • Kilka sztuk sardynek w sosie własnym (50 g)
  • Garść szpinaku (20 g)
  • 3 kolorowe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół (60 g)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej (10 g)
 Wartość odżywcza%RWS
Energia [kJ]734,3
Energia [kcal]193,710
Białko ogółem [g]12,6225
Tłuszcz [g]8,312
Węglowodany ogółem [g]20,278
Sód [mg]391,26
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]283,635
Witamina D [ug]4,37588
kw.tł. nasycone ogółem [g]2,15811
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g]2,932
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g]2,58
Cholesterol [mg]38
Błonnik pokarmowy [g]3,38

Magiczny składnik

Sardynki stanowią cenne źródło wapnia. Warto wybierać sardynki w sosie własnym lub pomidorowym, mają mniej kalorii niż ryby w olejach.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, sardynki i pokrojone pomidorki. Na składniki wyłożyć musztardę.

Polecane artykuły

Polecane przepisy