Kanapka z salsą fasolkowo-pomidorową i roszponką
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z salsą fasolkowo-pomidorową i roszponką
- 1 kromka chleba żytniego (40 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 2 łyżki fasolki czerwonej zalewy (40 g)
- ½ małego pomidora czerwonego (40 g)
- ½ małego pomidora żółtego (40 g)
- Garść roszponki (20 g)
- 1 łyżeczka kolendry (3 g)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 906,51 | |
Energia [kcal] | 216,86 | 11 |
Białko ogółem [g] | 5,082 | 10 |
Tłuszcz [g] | 9,806 | 14 |
Węglowodany ogółem [g] | 32,507 | 13 |
Sód [mg] | 316,12 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 180,36 | 23 |
Witamina D [ug] | 0,375 | 8 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 1,4194 | 7 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 5,4285 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,6566 | |
Cholesterol [mg] | 0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 5,602 |
Magiczny składnik
Fasola jest dobrym źródłem nie tylko białka, ale również błonnika pokarmowego.
Przygotowanie
Pomidory pokroić w kostkę i połączyć z fasolą, posiekaną kolendrą i olejem, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i salsę fasolowo-pomidorową. Kanapkę przybrać gałązką kolendry.