Kanapka z sałatą, pastą makrelowo-pomidorową i cebulą
/*1 września 2016*/
Składniki:
Kanapka z sałatą, pastą makrelowo-pomidorową i cebulą
- 1 kromka wafla ryżowego (9 g)
- 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
- 2 łyżki makreli (40 g)
- 1 liść sałaty karbowanej (10 g)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (10 g)
- Piórka z cebuli (7 g)
- Natka pietruszki do ozdoby
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 670,28 | |
Energia [kcal] | 160,59 | 8 |
Białko ogółem [g] | 9,645 | 19 |
Tłuszcz [g] | 9,542 | 14 |
Węglowodany ogółem [g] | 10,012 | 4 |
Sód [mg] | 482,09 | 20 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 143,44 | 18 |
Witamina D [ug] | 3,735 | 75 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,4749 | 12 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,8888 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,3152 | |
Cholesterol [mg] | 28 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 0,989 |
Magiczny składnik
Spośród wafli ryżowych warto wybierać te, które wzbogacone są w różne nasiona. Dzięki ich obecności zwiększy się w nich udział błonnika pokarmowego.
Przygotowanie
Makrelę wymieszać z koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku. Wafel ryżowy posmarować pastą, ułożyć na nim kolejno sałatę, pastę i piórka cebuli. Przybrać natką pietruszki.
